Somatoform Bozukluk Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Somatoform bozukluk bir diğer adıyla somatik semptom bozukluğu, bireyin vücudunun çeşitli yerlerinde ağrı veya yorgunluk hissetmesiyle ortaya çıkan ve bireyin işlevselliğini etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişi bu rahatsızlıkta, teşhis olsun ya da olmasın hissettiği fiziksel ağrıları çok fazla düşünür. Ağrı olmasa bile ağrı varmış gibi kabul eder ve buna inanır. Burada önemli olan nokta, bireyin ağrıları ile bu ağrılara karşı olan tepkilerinin birbirine oranıdır.

Somatoform bozukluğun sebebi, bireyin sahip olduğu psikolojik problemlerdir ve bu problemlerin artmasına bağlı olarak somatoform bozukluk belirtileri de artar. Bireyin yaşadığı stresli ve travmatik olaylar, psikolojik olarak sağlamlığını etkileyebilir. Psikolojik problemleri bastırmak, etraftaki insanlarla paylaşmamak sorunların bedensel yakınmalara dönüşmesini etkiler. Bu durum, kişinin bedenine yansıyan ve nedeni bilinmeyen ağrılara neden olur.

Somatik semptom bozukluklarıyla birlikte görülen rahatsızlıklar duygu durum bozuklukları ve kaygı bozukluğudur. Somatik semptom bozukluğunun ilk belirtileri genellikle ergenlik dönemlerinde görülmeye başlar ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır.

Somatoform bozuklukların farklı tipleri vardır. Bu somatoform bozukluk çeşitleri; somatizasyon bozukluk, hipokondriyazis, konversiyon bozukluk, ağrı bozukluğu, beden dismorfik bozukluk ve yapay bozukluktur.

Somatoform Bozukluk
Somatoform Bozukluk
  • Somatizasyon Bozukluğu: Bireyin sahip olduğu bu rahatsızlıkta, yaşadığı ruhsal sıkıntıların bedenine yansıması durumu bulunur. Bedenine yansıyan bu sıkıntılar cinsel sorunlar, sindirim sistemiyle ilgili yaşanan problemler ya da nörolojik sıkıntılar olabilir. Kişi yaşadığı bu bedensel yakınmalardan sonra birçok doktora giderek çözüm arayışı içerisine girer. Yapılan tüm kontrollerden sonra herhangi bir fiziksel sıkıntı görülmez. Somatizasyon bozukluğunda, bireyin yaşadığı sıkıntılar fiziksel değil psikolojiktir.
  • Hipokondriyazis (Hastalık Hastalığı): Hastalık hastalığı olarakta bilinen hipokondriyaziste, birey her fiziksel semptomu hastalık derecesinde değerlendirir. Bu sebeple sürekli doktora gider ve her seferinde tahlil yaptırmak ister. Hipokondriyazis hastalığı olan kişi gereksiz bir korkuya sahip olduğunu bilir ancak kaygı şiddeti azalmaz.
  • Konversiyon Bozukluğu: Konveksiyon bozukluğu, bireyde savunma mekanizması olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bireyin psikolojik problemleri vücudunda fiziksel belirtiler olarak ortaya çıkar.  Bireyde psikolojik problemlerden kaynaklanan bayılma davranışları gözlenir. Özellikle stres faktörü konveksiyon bozukluğunu büyük ölçüde etkiler.
  • Beden Dismorfik Bozukluğu: Beden dismorfik bozukluğuna sahip olan birey, bedeni  ve fiziksel görünümüyle ilgili tatminsizlik içindedir, kendini beğenmez. Bu tatminsizlik, kişinin sosyal ortamlardan uzaklaşmasını ve özgüvenini etkiler.
  • Yapay Bozukluk: Yapay bozukluk yaşayan birey, patolojik yalanlar söyleyerek hasta taklidi yapmayı amaçlar. Yapay bozuklukta bireyin sahip olduğu bedensel yakınmalar çevresindeki diğer insanların dikkatini çekmek içindir. Birey etrafındaki insanların ilgi odağı olmak için bir hastalık uydurur ve bu belirtileri yaşıyormuş gibi davranır.
Somatoform Bozukluk Semptomları
Somatoform Bozukluk Semptomları

Somatoform Bozukluk Semptomları

Kişinin vücudunda his kaybı yaşaması, ellerinde uyuşma hissetmesi, karın veya vücut kaslarında ağrı hissetmesi, midede bulantı, vücutta şişkinlik yaşaması gibi durumlar, somatoform bozukluk semptomları arasında bulunur. Ayrıca kişide konversif davranışlar gözlenebilir. Örneğin; birey herhangi bir nörolojik problem yaşamamasına rağmen bayılma atakları geçirebilir. Bunun yanında, vücudunun bölgelerinde gezen ağrılar hissedebilir ve birey yapılan test ve tahlillerde bir sorun çıkmamasına rağmen bu ağrıları üzerine düşünmekten vazgeçemez.

Somatoform Bozukluk Sebepleri Nelerdir?

Somatoform bozukluğun sebepleri arasında genetik, biyolojik ve sosyokültürel faktörler yer almaktadır. Kişinin yaşadığı psikolojik problemler ve stresli olaylarla  ilişkili olan bu rahatsızlık, belirtilerin ortaya çıkmasında etken faktörler arasındadır.

Somatoform Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Somatoform semptom bozukluklarının tedavisi mümkündür. Tedavinin verimli geçmesi, kişinin düzenli bir şekilde tedaviye katılımını gerektirir. Tedavi yöntemleri arasında psikoterapi ve ilaç tedavisi bulunur.

Psikoterapi, somatoform bozukluk tedavisinde etkili bir yöntemdir. Psikoterapide, farklı terapi yöntemlerinin uygulanması her bireye göre farklılık gösterir.

İlginizi çekebilir: 4 Yaş Sendromu Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

https://www.begonya.com/somatoform-bozukluk-nedir/?feed_id=167549&_unique_id=653b9518e4381

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Öğrenme Hafıza ve Beyin İlişkisi

Bulimia Nervoza Nedir? Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi Nedir?