Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisinin Çocuğa Kazanımları
Oyun terapisi nedir? Çocuğa kazanımları nelerdir? Çocuklar bazı zamanlar, sahip oldukları duygu ve düşüncelerini fark etmeyebilirler. Bu sebeple de ifade etmekte zorluk yaşayabilirler. Yetişkinler duygu ve düşüncelerini anlatmak için iletişim olarak konuşmayı seçerler. Ancak çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade edebilmek için oyun ve oyuncakları kullanırlar. Oyun, çocuğun kendini rahatça ifade edebildiği ve kendisiyle ilgili keşifler yaptığı güvenli alanıdır. Yani çocuğun kelimeleri oyuncakları, ne anlatmak istediği de oynadığı oyundur. Çocuklar oyun sayesinde kendilerini güvende hissederek daha iyi öğrenirler.
Çocuklarda kullanılan oyun terapisi, alanda eğitimi almış uzmanlar tarafından oyun ve oyuncaklarla uygulanır. Oyun terapisinde, çocukta meydana gelen bazı davranış problemleri ve yaşadığı ruhsal sıkıntıların çözülmesi amaçlanır. Çocuklar, oyun terapisi sayesinde yaşadıkları duyguları ve sorunları dışa vurarak farkındalık kazanabilir. Bu dışa vurumlar, çocuğun iç dünyasında yaşadığı korku, öfke, hayal kırıklığı gibi duyguların çocuğun kurduğu oyuna ve kullandığı oyuncaklara yansımasıyla gerçekleşir. Ancak çocuk kendi iç dünyasını güvenli bulduğu ve kendini güvende hissettiği ortamda açar. Bu güvenli ortamı sağlamak için terapiste düşen en önemli görev, çocuğu şartsız koşulsuz kabul ederek güvenli ve çocuğun gelişebileceği ortamı sağlamaya çalışmaktır. Çocukta iyileşmenin sağlanabilmesini etkileyen en önemli faktör, terapistim çocukla kurduğu terapötik bağdır.
Kurulan bu terapötik bağ ile terapist çocuğun iç dünyasını keşfederek bunu çocuğunda keşfetmesini sağlar. Çocuk bu keşif sürecinde yaşadığı duyguları anlayabilir ve farkındalık kazanabilir. Çocuğun kazanacağı bu farkındalık oyun terapisinde kullanılan tekniklerle mümkündür. Oyun terapisinde güvenli ortamın oluşabilmesi için, terapistin tutarlı olması, bazen gerektiğinde sınır koyması ve çocuğa seçenek sunması önemlidir. Bu sınır ve sunulan seçenekler, çocuğun öz farkındalığının ve öz kontrolünün gelişmesini sağlar.
Oyun terapisi 2-12 yaş arasındaki çocuklarda uygulanabilir. Oyun terapisi, depresyon, yas, takıntı, kaygı bozukluğu, travma, alt ıslatma, kardeş kıskançlığı, okul ve davranış problemleri, uyku problemi, yemek problemleri, sosyal beceri ve özgüven problemleri gibi sıkıntıların çözümünde etkilidir. Yapılan araştırmalar, bu sıkıntılarda kullanılan oyun terapisinin iyileştirici etkisinin olduğunu göstermiştir.
Oyun terapisinin kullanımı 1900’lü yıllarda uygulanmıştır. Oyun, çocuklara göre eğlenceli bir ortamdır. Çocuğun bu eğlenceli ortamda geçirdiği vakit sürecinde ilgilendiği oyuncaklar uzmah terapist tarafından anlamlandırılır.
Oyun terapisi sürecinde terapist, çocuğun gelişimini sağlamak için odanın içerisindeki oyun materyallerini kullanarak seansı sürdürür. Seans içerisinde çocuğun özgürlüğüne karşı bir kısıtlama yapılmaz. İyileşmenin sağlanabilmesi için terapiye devamlılık gereklidir.
Oyun Terapisinde Kullanılan Materyaller
Oyun terapisinin yapılacağı seans odasında, oyun terapisinin sürdürülmesine ve yapılmasına uygun olacak oyuncaklar ve malzemeler, çocuğun kendisini huzurlu ve güvende hissedebileceği ferah bir ortam sağlanmalıdır. Seans odasındaki oyuncakların gerçek yaşamla ilgisinin olması, seansın verimliliğini arttırmak için önemlidir.
- Gerçek hayatı yansıtabilecek materyaller: Oyuncak bebekler, kuklalar, hayvanlar, ulaşım araçları
- Agresif davranışların ortaya çıkmasını sağlayan materyaller: Askerler, dart oyunları, silah vb.
- Duygunun ortaya çıkmasını sağlayacak ve yaratıcılık sağlayacak materyaller: oyun hamuru, LEGO ve bloklar, boya, kum, kağıt vb.
Oyun Terapisinin Çocuğa Kazanımları
- Çocuğun duygularını tanınmasına ve farkına varmasına yardımcı olur.
- Duygularını ifade edebilmesi için olanak sağlar.
- Problem çözme becerisini geliştirir.
- Davranış problemlerinin azalmasına ve çözümüne fayda sağlar.
- Özgüvenlerinin artmasına yardımcı olur.
İlginizi çekebilecek içerik: Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir?
YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin
https://www.begonya.com/oyun-terapisi-nedir/?feed_id=134536&_unique_id=644a67cf9792b
Yorumlar
Yorum Gönder