Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir?

Bağımlı kişilik bozukluğuna sahip olan birey, yalnız kalmaktan çekinir ve başkalarına karşı bağımlı ve teslimiyetçi olur. Bağımlı kişilik bozukluğu olan birey, bağımlı olduğu kişi hayatından çıktığı için boşluk hissiyatına girer ve bu durumdan dolayı alkol ya da madde kullanımına başlama eğilimi yüksektir. Böylece içindeki boşluk hissini bu bağımlılıklarla doldurmaya çalışır.

Bağımlı olduğu bireyin kendisini bırakmaması için, karşı tarafın bireye uygulayacağı herhangi bir fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara tolerans gösterebilir. Terk edilmekten korktuğu içinse, kendisine karşı uygulanan aşağılanma davranışlarını da kabul eder. Birey düşük olan özgüvenini hayatında başkasını bulundurarak tamamlamaya çalışır. Bağımlı kişiliğe sahip olan birey, sorumluluk almaktan kaçar ve kendi karar vermesi gereken ortamlarda yoğun endişe yaşar.

Bağımlı Kişilik Semptomları
Bağımlı Kişilik Semptomları

Bağımlı Kişilik Semptomları

  • Bağımlı kişiliğe sahip olan birey, basit bir durum hakkında bile bir karar alırken başkalarının yardımına ihtiyaç duyar. Çünkü birey, yanlış ve hatalı davranışlarda bulunacağı inancına sahiptir.
  • Bağımlı kişiliğe sahip olan birey, kendisini ifade etmekte zorluk yaşar. Bu sebeple kişiler arası ilişkilerde ortaya çıkan sorunlar karşısında çözüm bulmakta zorlanırlar.
  • Birey, hayır demekten çekinir. Yapmayı istemediği ya da yapmakta zorlanacağı davranışa bile hayır diyemez. Çünkü kendisine göre karşısındaki kişinin her yaptığı ve söylediğini doğru kabul eder. Yapmak istemediği bir durum karşısında öfke yaşasa dahi, bu öfkeyi dışarı yansıtmaz. Hatta bazen kendisi bile bu öfkenin farkında olmayabilir.
  • Bireyin özgüveninin olmaması sebebiyle kendini birçok konuda yetersiz görür. İletişim esnasında sohbete başlayan taraf olmaktan kaçınır. Sohbet sırasında fikrini söylemekten kaçınır ya da hep karşı tarafı destekleyen bir yaklaşımda bulunur.
  • Yalnız kalmaktan kaçınırlar. Bağımlı kişiliğe sahip olan birey, arkadaş canlısı gibi bir görünüm içerisinde olsa da bu davranışın altında yatan neden yalnız kaldığında kendini kötü hissetmesidir.
  • Bağımlı kişiliğe sahip olan birey, bir ilişkisinin ya da arkadaşlığının bitmesinin ardından hemen başka bir ilişki ya da arkadaşlık edinme çabası içerisine düşerler. Bu durumun sebebi birine bağlanmaya karşı yoğun bir şekilde ihtiyaç duymalarıdır. Bu bağlanma ihtiyacı, bireyin karşı tarafın duygusal istismarını kabul etmesine neden olur.
  • Birey, yoğun bir şekilde terk edilme korkusu yaşar. Sürekli bağımlı olduğu kişi tarafından terk edileceğini düşünür ve bu konu hakkında fazla endişelenir. Bireyin bu endişeleri, partnerinin davranışlarını detaylı bir şekilde inceleyerek terk edilmeye karşı bir sinyal bulma çabalarına sebep olur.
https://youtu.be/JUlZGhcI_Y0

Bağımlı Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Bağımlı kişiliğe sahip olan bireye bu rahatsızlığa sebep olabilen problemleri bulmaya yönelik psikoterapi uygulanır. Psikoterapide bireyin içgörü kazanması, bağımsız olması ve özgüven kazanması amaçlanır.

Terapide, bireyin problem çözme davranışının geliştirilmesi desteklenir. Bireyin çarpık düşüncelerinin işlevsel hale getirilmesi amaçlanır. Aynı zamanda kişiler arası ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda gelişim sağlanması amaçlanır.

İlginizi çekebilir: Anoreksiya Nervoza Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

https://www.begonya.com/bagimli-kisilik-bozuklugu/?feed_id=125398&_unique_id=6415aba4bf4ec

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Öğrenme Hafıza ve Beyin İlişkisi

Bulimia Nervoza Nedir? Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi Nedir?