Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) Nedir?

Othello sendromu nedir, risk faktörleri nelerdir, tedavisi nedir? Kıskançlık duygusu, tüm insanların sahip olduğu evrensel bir duygudur. Kıskançlık bireyin, bir olay veya durumda başka bir insanı tehdit olarak algılaması durumunda verilen olumsuz duygusal bir tepkidir. Kıskançlık duygusunda, bireyin verdiği tepkinin büyüklüğü kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak verilen tepkiler sonucunda, kişinin kontrol edemeyeceği davranışların meydana gelmesi patolojik kıskançlığa sebep olur. Bu patolojik kıskançlığın adı Othello Sendromu’dur. Patolojik kıskançlık olarak adlandırılan Othello Sendromu sebepleri arasında kişinin benlik saygısının düşük olması ve güven probleminin düşüklüğü bulunmaktadır.

Othello sendromu, bireyin sanrılarından dolayı oluşan ve hayatında önemli etkilere sebep olabilecek bir rahatsızlıktır. Othello sendromu rahatsızlığında, bireyin düşünceleri zamanla paranoyalara dönüşebilecek şekilde kuruntulara sebep olur. Bu sendroma sahip kişiler, duygusal ilişkilerinde eşlerinin kendisini aldattığı düşüncelerine inanırlar. Bu inançlarını desteklemek için de eşlerini sürekli sorgulayarak kanıt arama girişimlerinde bulunurlar. Othello sendromuna sahip olan kişi, bu kuruntulu düşüncelerinin yanında ayrıca eşini dövme ya da ona zarar verme davranışlarını da gösterebilirler. Othello sendromunun erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır.

“Othello Sendomu” terimi adını ünlü İngiliz yazarı Shakespear’in “Othello” adındaki yazdığı oyunundan almıştır. Oyunun konusu, yanlış anlaşılma ve aşırı kıskançlıktan kaynaklanan sorun nedeniyle, Othello adlı karakterin eşini ve kendisini öldürmesidir.

Othello Sendromu Risk Faktörleri
Othello Sendromu Risk Faktörleri

Othello Sendromu Risk Faktörleri

Psikopatolojik bir rahatsızlık olan Othello sendromunun, tetikleyici risk faktörleri bulunur. Bu sendromda kişinin güvensizlik sorunu ve düşük benlik saygısının olmasından dolayı, anksiyete bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Paranoid şizofreni, bipolar bozukluk, psikoz  ve borderline kişilik bozukluğu ile patolojik kıskançlık olan Othello sendromu arasında bir ilişki olabilir. Ayrıca beynin sağ ön lobunda oluşan  hasardan dolayı meydana gelen beyin rahatsızlıkları ve yaşanan travmatik olaylar da sanrılı düşüncelerin oluşarak patolojik kıskançlığın oluşumunu tetikleyebilir.

Othello Sendromu Yaşayan Bireyin Gösterebileceği Belirtiler

Othello sendromuna sahip bireyler, eşlerinin kendisini aldattığı sanrılı şüphelerine sahiptir. Bu şüphelere sahip Othello sendromu yaşayan birey, eşinin hayatını kısıtlayıcı davranışlarda bulunabilir ve içinde bulunduğu tehditi ortadan kaldırmaya çalışır. Othello sendromu yaşayan birey, şu belirtileri gösterebilir:

  • Birey, partnerinin davranışlarını sorgulayıcı, suçlayıcı ve kısıtlayıcı durumlar sergileyebilir.
  • Birey, kuşkucu düşünceler nedeniyle partnerinin özel hesaplarını (sosyal medya vb.), telefon ve mesajlarını kontrol eder.
  • Birey, aldatıldığına dair sanrılı düşüncelerini kanıtlamak için partnerinin eşyalarını gizlice karıştırma eylemini gerçekleştirir.
  • Kişi, partnerinin davranışlarını kısıtlayıcı davranışlarda bulunarak eşine duygusal baskı yaratır.
  • Othello sendromu yaşayan birey, eşine şiddet eğiliminde bulunur. Bunun yanında kendine ya da partnerine zarar verici davranışlar gösterebilir.
Othello Sendromu Tedavisi
Othello Sendromu Tedavisi

Othello Sendromu Tedavisi Nedir?

Patolojik bir kıskançlık olan Othello Sendromu’nun tedavi yöntemleri arasında bilişsel davranışçı terapi veya ilaç tedavisi bulunur. Bu yöntemler bireyin psikolojik durumu ve yaşadığı sendromun düzeyine göre değişiklik gösterebilir. Terapinin amacı, kişinin güvensizlik duygusunun ve kuruntulu düşüncelerle başkasını kontrol etme davranışını azaltmaya ve zamanla ortadan kalkmasına yardımcı olmaktır. Terapi sürecinde, bu sendromun oluşmasını etkileyen sebepler araştırılır. Ayrıca terapi sürecinde, Othello sendromu yaşayan bireyin eşi ve ailesinden de destek almak önemli derecede fayda sağlar.

İlginizi çekebilir: Gestalt Psikolojisi Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

https://www.begonya.com/othello-sendromu/?feed_id=113656&_unique_id=63d3c0379967c

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Öğrenme Hafıza ve Beyin İlişkisi

Bulimia Nervoza Nedir? Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi Nedir?