Uzm. Klinik Psikolog Didem Demiralev Psikolojik Şiddeti anlatıyor!

Hayatınızda Hiç Psikolojik  Şiddetle yani Psikolojik Zorba ile Tanıştınız mı?

Burada bahsedilenleri okuyunca hayatınızdaki en az bir kişi aklınıza gelecektir. Bu kişi geçmişte hayatınızdan çıkmış veya hali hazırda hala size zorbalık yapıyor olabilir.

Psikolojik Şiddet
Psikolojik Şiddet

Psikolojik Şiddet / Psikolojik Zorba Nedir?

Psikolojik açıdan size zorbalık yapan insanlar dediğimizde aslında aklımıza psikolojik açıdan sömürücü insanlar gelmeli. Bu sömürücüler etrafındaki insanlara özellikle aile bireylerine ya da partnerlerine karşı başarısız, aşağılık, yalnızlık duygularını hissettirirler. Bu duyguları karşı tarafa yansıtmalarının altındaki temel sebep aşağılık kompleksleridir. Kendi yetersizlik duygularını bastırabilmek için karşı tarafta gördüğü her türlü olumlu davranışı aşağı çekmeye çalışırlar. Bu kompleks onlara kötü davranmanın ya da üstünlük kurmanın kendilerinde bir hak oldukları hissi verir ve bu davranışlarından dolayı çoğu zaman pişmanlık yaşamazlar. Zaten etrafındaki insanlar onların bu tutumlarına o kadar alışmışlardır ki bazen gerçekten bu hakkı onlara verirler.

İlişkilerde Psikolojik Şiddet
İlişkilerde Psikolojik Şiddet

İlişkilerde Psikolojik Şiddettin Rolü

Kendi yaptıkları iş, okudukları okul, sevdikleri ilgi alanları hatta kendi cinsiyetleri bile karşı tarafı küçümsemek için kullanılan bir araç olabilir. Gerçeğin tartışmasız sahibi rolünü üstlenen bu kişiler her konuda doğru ve yargılayıcıdırlar. Bilmedikleri ya da anlamadıkları bir iş yoktur ki bu yüzden yaptığınız her işe yorum yapmadan ya da eleştirmeden geçmezler. Etrafınızda "Bu iş böyle mi yapılır?", "Ne kadar beceriksizsin", "Bir şeyi de düzgün yapsan" gibi cümleler kuran biri varsa ona dikkat edin derim.

Cinsiyetlerinin onlara kattığı özellikleri bile karşı taraf üzerinde baskı kurmak için yeterli bulabilirler. Partnerlerine karşı aşırı feminist ya da aşırı maço tavırlar sergilerler. Bunun üzerine bazen duygusal sömürü de eklendiği zaman işin içinden çıkılamaz bir ilişki haline dönüşür bu tip birliktelikler.

Psikolojik şiddet uygulayan insanlardan uzak durabilmek ya da en azından kendinizi koruyabilmek için bu tip kişileri tanıyabilmeniz önemlidir.

Psikolojik Şiddet Uygulayan Kişilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Kendilerini çok beğenirler. Bulundukları yerin en yakışıklı ya da en güzeli olduklarını düşünürler. Aynı zamanda en akıllı, en güçlü, en girişken vb. pek çok özellik atfedebilirler kendilerine. Ama dışarıya yansıttıkları figür her ne kadar güçlü olsa da duygusal açıdan çok zayıflardır. Eleştirilmekten, reddedilmekten ve başarısızlıktan korkarlar ve bunlardan biri olursa ya durumu reddeder ya da büyük bir çöküntüye girerler. Böyle bir durumda başarısız oldukları işe tekrardan başlamakta çok zorlanırlar.

Bütün dünyaya siyah veya beyaz olarak bakarlar. Onlar için gri olmadığından hoşgörü de pek yoktur. En ufak hatanızda sizi en ağır eleştiri okları ile vurabilirler. Zaten eleştiri konusunda uzmanlaşan bu insanlar sizi en çok hangi sözlerin kötü etkileyeceğini de iyi bilirler.

Her şeyi en iyi şekilde bildiklerini iddia ettikleri için bir psikolojik sömürücü ile tartışmaya girmek sizi gerçekten zorlayacaktır. Konuşma tarzlarından mimik ve jestlerine kadar sizi küçümseyici bir tutum sergileyip psikolojik açıdan kötü hissettirecektir. Sonunda tartıştığınız konudan uzaklaştığınızı ve kendinizi eleştirilir şekilde bulduğunuzu göreceksiniz.

Peki sizi bu kadar eleştirirken psikolojik zorbalık yapan bir kişi hata yapmaz mı? Tabi ki yapar hem de tam sizi eleştirdiği konuda ve daha kötü bir şekilde hata yapabilir. Hatta sizi eleştirirken hata olan şey, o yaparken çok normal gelebilir. Zaten genellikle kendi yanlışları ile yüzleşemediği ve öz eleştiride bulunmaya katlanamadığı için bu ihtiyacı karşısında bu hatayı yapan birini bulduğunda karşılar.

Genellikle hep başarılı olduklarından bahsederler. Bazen bu anlatımların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını merak edersiniz. Her hikâyesini olumlu hatırlamaya meyillidirler. Bazen gerçekten başarılarda elde etmişlerdir. Ama bu bir grup başarısı ise mesela iş yerinde kazanılan bir prim ya da ödül, diğer grup üyelerine hiçbir pay bırakmadan bütün başarıyı üstlenebilir.

Bu şekilde özelliklerini sıraladığımızda psikolojik zorbalar ve normal insanlar olarak ikiye bölündüğümüzü zannetmeyin. Bu özelliklerin birkaçını, pek çok insan ya bazı dönemlerde ya da bazı insanlarda sergiliyorlar. Yani hepimizin içinde bu psikolojik şiddete meyilli olan bir taraf olabilir. Ancak önemli olan bunun oranı ne kadar. Bir başkasının hayatını sömürmeye başladıysak işte burada artık normal insanlardan ayrılmaya başlıyoruzdur.

Şiddet Türleri Yazımızı Okuyabilirsiniz.

Psikolojik Şiddetten Nasıl Uzak Durabiliriz?

Eğer psikolojik şiddet uygulayan bir insan ile tanıştığınızı fark ediyorsanız uzak durmak isteyebilirseniz. Ancak böyle bir insan ile zaten çokça zaman geçirdiğiniz koşullarda yaşıyorsanız, örneğin aileden biriyse, okulda veya iş yerinde maruz kaldığınız biriyse o zaman bu durumdan en az etkilenmek için çabalamalısınız. Öncelikli olarak size karşı olan küçümseyici veya eleştirel tavrını önemsememeye çalışın. Çünkü bunlar gerçek ya da yapıcı eleştiriler değil. Sonrasında ise yüzleştirin. Yani her olumsuz tavrında onu gerçekle, ne yaptığı ve nasıl hissettirdiği konusunda yüzleştirin. Eğer iradeli ve sabırlı olursanız empati yeteneğini kazandırabilirsiniz. 

Unutmamamız gereken bir noktada psikolojik sömürücüler bütün bu özelliklerine rağmen dışarı yansıtmaktan kaçınıp içten içe kurtulamadıkları ömür boyu devam eden mutsuzluk ve acı ile yaşarlar. Sonunda kendi hayatlarını sömürdüklerini fark edemezler. Bu yüzden bu zorbalığın hem etrafı hem de kendisi için son bulması gereklidir.

Psikolog Didem Demiralev

İnstagram hesabı: psikologdidemcecen

Tel No: 05533772527

Mail: didemcecen@gmail.com

https://www.begonya.com/psikolojik-siddet-nedir/?feed_id=104340&_unique_id=639f039ac664d

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Öğrenme Hafıza ve Beyin İlişkisi

Bulimia Nervoza Nedir? Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi Nedir?