Kıskançlık Nedir? Kıskançlık Duygusunun Sebepleri Nelerdir?

Kıskançlık duygusu, bir bireyin sevdiği bir insanı paylaşmak istememesinden dolayı kaynaklanan ya da başkasının sahip olduğu herhangi bir şeye sahip olmak istemesinden dolayı kaynaklanan bir çekememezlik duygusudur. Bireyin sahip olduğu kıskançlık bir insana, bir nesneye karşı yöneltilebilir. Bu durum kendini başkasına karşı özenme, çekememe, paylaşmak istememe olarak açığa çıkar.

https://youtu.be/b16TiM9C7hk
Kıskançlık Duygusunun Sebepleri Nelerdir?

Kıskançlık duygusu bireyin kaybetme korkusu, sahip olmadığı bir şeyi kendinde isteme arzusu gibi durumlarla ortaya çıkar. Bu duygunun toplum içerisinde bazen sevgiden kaynaklı olduğu düşünülür. Kıskançlık, belirli bir dereceye kadar, normal bir duygu olarak kabul edilebilir. Bazen sevgiden kaynaklansa da, aşırı kaçtığı durumlarda özenme ve çekememe durumlarına dönüşebilir. Bu aşırılık durumu, bireyin kendisine ve çevresindeki diğer insanlara zarar verecek boyuta erişebilir. Çünkü bu duygunun bireyin ilişkilerine yansıması, oluşabilecek bazı sorunlara zemin hazırlar.

Kıskançlık Duygusunun Sebepleri Nelerdir?
Kıskançlık Duygusunun Sebepleri Nelerdir?

Kıskançlık Duygusunun Sebepleri Nelerdir?

Kıskançlık hissetmenin birçok sebebi bulunabilir. Birey yaşadığı bir olay sonucunda sahip olduğu düşüncelerle birlikte bu duyguyu geliştirebilir. Ancak kıskançlık oluşmasındaki bazı sebepler şöyle sıralanabilir:

  • Bireyin karşısındaki kişilere karşı güven problemi yaşaması, kıskançlığın oluşmasındaki sebeplerden biridir. Aldatılma gibi travmatik bir olay yaşayan birey, güven probleminin yarattığı kıskançlık duygusundan dolayı aşırı uçlarda yaşayabilir.
  • Bireyin özgüveninin düşük olması, başka bir insanı tehdit olarak algılamasına ve kıskançlık duygusunun oluşumuna sebep olabilir. Bireyin düşük özgüvenle karşısındaki kişiyi daha iyi algılaması, kıskançlığın oluşumuna zemin hazırlar.
  • Bireyin sahip olduğu ilişkilerde karşı tarafa aşırı bağımlı olması, kıskançlık oluşmasının sebeplerinden biridir.
  • Birey fazla alkol ve uyuşturucu gibi maddeler kullanıyorsa, madde kullanımından dolayı çarpık düşüncelere sahip olarak kıskançlık problemini aşırı boyutta yaşamasına sebep olabilir.
  • Bazı psikolojik rahatsızlıklar, örneğin şizofreni gibi, kıskançlık duygusunun yoğun yaşanmasının sebebi olabilir.

İlişkilerde Yaşanan Kıskançlık Problemi

Kıskançlığın yoğun yaşanmasının sıkıntı olduğu konulardan biri, bu duygunun ikili ilişkilerde yaşanmasıdır. Özellikle romantik ikili ilişkilerde partnerler arasında yaşanan yoğun kıskançlık, ilişkilerde büyük sıkıntıların doğmasına hatta bazen ilişkiyi bitirici bir faktör olmasına sebep oluşturur.

Partnerlerin birbirine karşı olan kıskançlık duygusu, özellikle bireyin hemcinsini bir tehdit olarak algılamasından kaynaklanır. Kıskançlığın yoğun bir şekilde yaşanması, ilişkilerde psikolojik ya da sözlü hatta bazen fiziksel şiddetin yaşanmasına sebep olabilir. Romantik ikili ilişkilerde yaşanan kıskançlık probleminin sebeplerinden biri, bireyin partnerine karşı aşırı bağlanmasından dolayı meydana gelen kaybetme korkusudur. Bir diğer sebep ise, bireyin partnerine karşı kendisini yetersiz hissetmesidir. İlişkide partnerini bir konu hakkında daha üstün olarak gören birey, eksik hissettiği konu hakkında kıskançlık yoğun şekilde yaşayabilir.

Kıskançlık Duygusunu Aşmak İçin Neler Yapılabilir?
Kıskançlık Duygusunu Aşmak İçin Neler Yapılabilir?

Kıskançlık Duygusunu Aşmak İçin Neler Yapılabilir?

Kıskançlık, bireyin gayreti ve çevresinin desteğiyle aşılabilecek bir sorundur. Burada önemli olan, kıskançlık duygusunun sebebini ve kaynağını bulmaktır. Bireyin sahip olduğu aşırı kıskançlık sebebi özgüven problemi ise, bu noktaya odaklanılmalıdır. Bu durumda yapılabilecek şey, bireyin özgüvenini geliştirmek için çözüm yolları aramaktır.

Kıskançlık sebebi bireyin partnerine ya da karşıdaki kişiye karşı olan güven problemi ise, bu durum karşı tarafla konuşulmalıdır. İletişim halinde olup bu durumu karşıdaki bireye anlatmamak, iletişimsizlikten dolayı kavgaların çıkmasına ve sorunların yaşanmasına sebep olabilir. Bu sebeple, kıskançlığın sebep olduğu kaynak partnerle paylaşılarak çözüm yolları bulunabilir.

Kıskançlık, bazen birey farkında olmadan ortaya çıkıyorsa, bunun düzelmesi için çaba harcamayabilir. Çünkü birey bu durumun farkında olmayabilir. Farkında olunan noktada ise düzelmeler yaşanamıyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Aşırı kıskançlığın tedavisi için kullanılan etkili yöntemlerden biri EMDR terapisidir. EMDR terapisi, bazen kontrol altına alınamayan duyguların kontrolünü sağlamak için faydalı olan bir tedavi yöntemidir.

İlginizi çekebilir: Spor Psikolojisi Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

https://www.begonya.com/kiskanclik-duygusunun-sebepleri/?feed_id=106697&_unique_id=63ac32c2f0d9a

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Öğrenme Hafıza ve Beyin İlişkisi

Bulimia Nervoza Nedir? Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi Nedir?